Vinkkejä talviurheiluun

Talvella osa meistä pysyttelee mieluummin sisätiloissa lämpimässä. Urheilu paksuissa vaatteissa ei ole kaikkia varten, mutta liikuntaa ei kannata unohtaa kokonaan. Sisätiloissa voi harrastaa monia lajeja, sekä kuntosalit ovat auki. Kuitenkin, jos kaipaa vaihtelua ja uudenlaista tekemistä, kannattaa vilkaista alta, minkälaisia mahdollisuuksia on! Perinteisten lajien lisäksi löytyy myös monia erikoisempia vaihtoehtoja, jotka sopivat niin yksin, kuin perheen ja ystävien kanssa kokeiltaviksi.

Urheilua lumen keskellä

Hiihtäminen on erinomainen vaihtoehto urheilulle, sillä sukset eivät maksa paljoa ja latuja löytyy monesta eri paikasta. Kun asiaa ajattelee hieman pidempään, suksille löytyy myös muutakin käyttöä, kuin rauhallinen retki metsässä. Vauhdikkaita lajeja ovat laskettelut, kuten alppihiihto ja freestylehiihto. Näihin kannattaa hankkia kokemusta hiljalleen ja mieluiten ammattilaisen ohjauksessa. Myös mäkihyppy voi olla uusi kokemus, joka saa sinut innostumaan talvesta ja pakkasessa urheilusta. Jos etsii rauhallisempaa tekemistä suksilla, mutta kuitenkin jotain erilaista, ampumahiihto ja maastohiihto kannattaa laittaa harkintaan.

Muuta reipasta tekemistä voi löytää vaikka hiihtosuunnistuksesta. Mikä olisikaan mukavampaa kuin löytää valmiiksi tehty reitti ja viettää aikaa harjoittaen päättelykykyä, sekä saada mukava treeni siinä samalla. Jos haluaa olla tarpeeksi nopea reitin kanssa, ei varmasti ehdi tulla kylmäkään. Myös pilkkihiihto on laji, josta järjestetään jopa kilpailuja Suomessa. Siinä yhdistyvät hiihtäminen ja pilkkikalastus, joten urheilun lisäksi on mahdollista löytää tuliaisia kotiin. Kumpi sitten onkaan se vaikeampi osuus, hiihtäminen vai kalastaminen?

lumilautailu

Jos hiihtäminen kyllästytti jo koulussa, kannattaa harkita muutamaa erikoisempaa lajia. Lumisoutu on kuin kajakkisoutua, mutta vesistön sijaan, kajakki täytyy kantaa lumirinteen huipulle. Kannattaa ottaa selvää, minkälainen malli kannattaa valita ja minkälainen rinne on kyseessä. Yleensä laskettelurinteet käyvät hyvin ja mukaan tarvitset melan ja kypärän.

Pyöräily onnistuu talvella, kunhan alla on oikea varustus ja valmius edetä alkuun hitaasti. Pyörä tarvitsee vähintään kolmen tuuman paksuiset renkaat ja tätä lajia kutsutaan yleensä läskipyöräilyksi. Kesällä pyöräily tuntuu tämän retken jälkeen huomattavasti kevyemmältä. Jos etsii rankempaa treeniä ja hieman haastavuutta, kannattaa suunnata asiantuntijoiden juttusille. He osaavat löytää oikeanlaisen pyörän, jolla on turvallista kulkea monenlaisessa maastossa.

Jäällä liikkuminen

Luistelu on monipuolinen ja taitoa vaativa laji. Vaihtoehdot menevät taitoluistelusta aina jääkiekkoon ja väliltä löytyy huima määrä valinnanvaraa. Luistelun merkeissä löytyy toisaalta enemmän vaihtoehtoja joukkuelajeista ja niistä kiinnostuneen kannattaakin perehtyä seuraaviin lajeihin. Jääkiekko on erittäin suosittu laji ja tuskin tarvitsee enempää esittelyä. Paikkoja harrastukseen löytyy ympäri vuoden ja joukkueita jokaiselle ikäryhmälle, sekä aloittelijoille että kokeneille pelaajille. Muita jääkiekon kaltaisia lajeja ovat jääpallo ja kaukalopallo. Ne eivät ole niin suosittuja, varsinkaan muissa maissa, mutta Suomesta löytyy varmasti pelikavereita. Jääpallon ero jääkiekkoon nähden on se, ettei töniminen tai muu taklaaminen ole sallittua ollenkaan. Palloon ei saa koskea käsillä ja mailaa ei tule nostaa yli olkapäiden tason. Kaukalopallo on kehitetty ja on erittäin suosittu Suomessa. Ei tietenkään samalla tasolla kuin jääkiekko, mutta mahdollisuudet harrastukseen löytyvät varmasti monilta paikkakunnilta.

Jos kaipaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta kuitenkin turvallisesti ja ammattilaisen ohjeistuksella, on jääkiipeily kokeilemisen arvoinen. Tätä lajia harrastetaan vuorenseinillä sekä jäätyneiden vesiputousten luona. Jos lähettyviltä löytyy sopiva jäätikkö, kannattaa seurata minkälaisia kursseja löytyy ja milloin tätä pääsisi kokeilemaan. Tekniikkaa kannattaa harjoitella rauhassa, sillä jää tekee matkasta erittäin vaikean ja turvallisuus on hyvä olla kunnossa. Jos laji kiinnostaa, mutta lumi ja jää puuttuvat, voit käydä kokeilemassa taitojasi esimerkiksi kiipeilyseinien luona.