Valmistautuminen Syksyn Pyöräilyyn

Heräät aamusella ja olohuoneen ikkunasta puhaltaa kylmä viima asuntoosi, vaikka vielä on elokuu. Katsot aamukahvin keiton lomassa ulos ikkunasta ja huomaat pihakoivusi lehtien saavan jo hieman rusehtavaa tai keltaista väriä. Tuoksuvat omenapuut tiputtavat omeniaan ja mustaviinimarjat kypsyvät. Sateiden puuttumisen vuoksi, et ole edes ajatellut sienestää. Mustikatkin menivät ohi, joten syksyä edeltävät merkit eivät ole näyttäytyneet tänä kesänä. Syksyn saapuminen tuli siis yllättäen. Aloitat joka aamuisen pyörälenkkisi töihin pientä metsäreittiä, jonne on rakennettu selväkaistainen pyörä- ja kävelytie. Sormissa kipristelee aamun kylmyys. Jopo-merkkinen vaalean harmaa pyöräsi polkimet pyörähtelevät joutuisasti. On jo hieman hämärämmät aamut, ajattelet mielessäsi. Syksyn tuloon pitää osata varautua myös pyöräilyn suhteen, sillä kesäkelillä on aivan erilaista polkea aamulla sekä illalla töihin samoin kuin vapaa-aikanakin. Otahan talteen joka pyöräilijän vinkit syksyn pyöräilyyn tästä.

Mitä lisävarusteita pyöräilyyn syksylle

Suomen syksy ei ole useinkaan mikään lämpimin, joten pyöräilyvarustukseen täytyy lisätä jo hieman vaatetusta ja lämpimämmät ja varsinkin viimaa vastaan suojaavat tuulivaatteet. Kaulahuivin mukaan ottaminen kylmille aamuille säästelee kaulaasi ja niskaasi jomotukselta, mitä viimainen tuuli voi aiheuttaa sen osuessa ohuelle ihollesi. Jos niska ongelmia jo on, muistathan levätä ja antaa niskan rauhoittua, ennen kuin jatkat pyöräilyä ja tällä kertaa huolehdi tarpeellisesta suojauksesta. Toinen tuttu juttu monelle pyöräilijälle on sormien kylmettyminen, sillä pyörällä ne ovat suorassa linjassa tuulta vastaan. Pyöräilyyn soveltuu hyvin normaali hansikkaat tai sormikkaat, mutta extra pitoa varten pyöräilyyn voi hankkia sormikkaat, joissa on pieni näppylä pinta tai silikoni pinta kämmenen puolella, jotta pyörän kahvasta saa hyvän otteen ja sormikkaat eivät kahvoilta luisu. Takki on hyvä olla tuulitakki, joka suojaa myös tuulelta ja hihojen kautta kiristettävä, jotta tuuli ei pääse ranteiden kautta löysissä hihoissa paleltamaan. Pipo suojelee korvia ja sekin tulisi olla jokin muu kuin perinteinen villapipo, joka päästää liian helposti tuulen läpi. Vaatetukseen ja varustukseen toinen iso asia on se, että syksyllä sataa usein paljon vettä. Sateella polkeminen ei ole mukavaa puuhaa ja melkeinpä millä tahansa varustuksella kuitenkin hieman kastuu, sillä sade ei useinkaan tule pystysuorassa vaan hieman vinoon ja näin kastelee pienistäkin aukoista, vaikka kuinka pukisi sadevaatetuksen päälleen. Jos pyöräily painottuu työmatkapyöräilyksi on kevyiden ja laadukkaiden vedenpitävien tuulitakkien ja housujen lisäksi hyvä säilyttää varmuuden vuoksi ylimääräisiä vaatteita tai vaatekerrastoa työpaikalla. Kunnon sateen yllättäessä ja varsinkin silloin kun siihen ei olla varauduttu, on kuivat vaatteet silloin mahdollista vaihtaa työpaikalla eikä tarvitse värjötellä märissä vaatteissa. Kertakäyttöinen sadetakki kannattaa vaikkapa nippusiteillä kiinnittää pyörään johonkin ylimääräisenä suojana jos aivan yllättävä sade tulee, tällainen takki tosin ei suojaa kuin pyörää taluttaen, jos silloinkaan. Sateenvarjo ja pyörän taluttaminen on myös hyvä ratkaisu jos aikaa riittää, mutta sateenvarjo on usein liian helppo varastaa ulos jätetystä pyörästä ja siksi ei välttämättä se pysyvin lisävaruste, jos sitä ei ole mahdollisuus esimerkiksi kantaa repussa mukanaan.

Valaistus

Syksyllä on pimeää ja se on iso turvallisuusriski jos pyöräilijä on ilman minkäänlaista valoa. Olethan siis kaukaa viisas ja pyöräilet turvallisesti valon sekä heijastimien kanssa! Ohi kiitävää pyöräilijää on lähes mahdoton havaita jos pyörä, pyöräilijä ja vaatetus on tummaa. Panostaminen värikkäisiin vaatteisiin auttaa myös sekä tuulitakin sekä housujen heijastimet auttavat. Kunnollinen valo, joka näkyy kauas ei paljoa maksa ja sellaisia pystyy helposti asentaa itse pyörään kiinni. Älä leiki siis hengelläsi vaan panosta siihen!

Valaistus