Täydellinen TYKY-päivä

Joka-ikisen kokoisen yrityksen tulisi järjestää vähintään kerran vuodessa henkilöstölleen TYKY-päivä. TYKY-päivä tunnetaan myös nimellä virkistyspäivä tai TYHY-päivä, joka tulee sanoista Työhyvinvointi-päivä. TYKY tulee lyhenteenä sanoista työkykyinen ja siksi se onkin pyritty vaihtamaan TYHY-päiväksi. Mutta TYKY-päivä on jo iskostunut suomalaisten mieleen, joten sitä on vaikea enää muuttaa standardiksi. TYKY tai TYHY-päivän ohjelma riippuu täysin yrityksen koosta, budjetista ja siitä kuinka paljon ja erilaista henkilöstöä yrityksen sisällä on.

Päivän tarkoitus on piristää ja kehittää työhyvinvointia liikkumalla tai ulkoilemalla yhdessä koko henkilöstönvoimin. TYKY-päivä ei ole tarkoitettu järjestää niin, että vain työntekijä tasolla henkilöstö tekee jotain yhdessä, vaan tarkoitus on, että yrityksen johdosta asti joka ikinen osallistuu rentoon yhdessä vietettyyn päivään ja näin saadaan koko työyhteisö lähenemään keskenään. Se, että yrityksen johto tai pomot eivät osallistu kyseiseen päivään, tekee enemmän vahinkoa kuin hyvää. Työntekijöille tulee helposti tunne, että heidän esimiehensä eivät välitä yleisestä työhyvinvoinnista laisinkaan vaan järjestävät päivän vain verovähennyksien toivossa.

Mitä tehdä TYKY-päivänä

Työpaikan henkilöstön liikkumisrajoitukset, ikä ja elintavat varmasti vaihtelevat todella suuresti. Henkilöstölle onkin erittäin vaikea keksiä koko henkilöstön innostavaa yhteistä aktiviteettia. Joissakin yrityksissä asiasta järjestetään kilpailu tai arvonta, jolloin henkilöstö itse saa vaikuttaa ja pystyy päättämään mikä se yhteinen tekeminen sitten olisi. Suomessa yksi iso asia mikä vaikuttaa on se, että kesäaikaan on helpompi liikkua ja oleskella ulkona kuin talviaikaan, mutta työlakiemme ansiosta henkilöstön kesälomat saattavat olla joustavia ja valua pitkin kesää, jolloin todellinen TYKY-päivän viettäminen täytyy jättää talvikauteen, jolloin koko henkilöstön on siihen mahdollista osallistua. Suomessa suosituin TYKY-päivän ajankohta näin ollen onkin alkukesä tai kevät. Mitä sitten tehdä kyseisenä päivänä? Siinäpä onkin mietittävää. Kaikkein parhaiten yhteistä tekemistä saadaan aikaiseksi jos apuun otetaan pätevä tapahtumatuottaja tai yritys, joka osaa ja on ennenkin järjestänyt teidän kokoisen yrityksen TYKY-päiviä. Heillä on usein jo valmiina selkeitä aikataulutettuja ideoita, joita sitten voidaan tapahtumajärjestäjä tahon kanssa yhdessä muokata sellaiseksi, kun koette yrityksenne haluavan. Ruokailusta, päivän kuljetuksista ja liikuntarajoitteisten tai kyseiseen aktiviteettiin osallistumatta jättävien ohjelma kannattaa huolella miettiä, jotta päivästä tulee mukava kaikille. Säävaraus otetaan aina huomioon ja jos ohjelma on ulkotiloissa tapahtuva, on otettava myös käyttöön tarvittaessa toinen valmiiksi suunniteltu suunnitelma siihen, jos yllättävä myrsky tai muu aktiviteettia haittaava sääilmiö osuu kohdalle.

Henkilöstölle viestiminen

Jos ja kun TYKY-päivän ohjelman runko on selvillä tai heti silloin kun ohjelman päivä on tiedossa on siitä hyvä ilmoittaa henkilöstölle. Kaikilla varsinkin isoissa yrityksissä on selkeä viikkojärjestelmä ja aikataulutus omiin vastuualueisiinsa ja mitä aikaisemmin päivästä voidaan henkilöstölle viestiä, sitä paremmin jokainen osaa päivää varten aikatauluttaa ja delegoida sekä siirtää työnkuviansa. Jos ilmoitus tulee yllättäen tai pienellä varoitusajalla, se aiheuttaa stressiä ja voi tuoda negatiivisia fiiliksiä työyhteisöön. Ohjelma kannattaa myös kertoa todella selkeästi ja varmistaa että jokainen sen ymmärtää. Jos tilaisuus järjestetään eri aikaan kuin normaali työpäivä, on tämä ilmoitettava aivan niin piena kuin mahdollista sillä monella perheellisellä voi kestää viikkoja saada selvitettyä miten poikkeavan ajan kanssa voisi toimia. Perheellisille ja varsinkin esimerkiksi yksinhuoltajalle voi olla todella vaikea saada päivää onnistumaan, jos se ei ole työaikojen normien puitteissa tästä syystä TYKY-päivä tulisi pääsääntöisesti pyrkiä järjestämään työaikojen puitteissa. Säävarauksesta kannattaa tehdä numero. Monesti vaikka tilaisuus on ulkona ja jokainen siitä tietää, on helppo unohtaa mainita, että vaikka olisikin esimerkiksi pientä sadetta, aktiviteetit tullaan silti tekemään ja tästä syystä jokaisen olisi siihen myös osattava varautua.