Tampereen kesätapahtumat

Tampere on yksi parhaimmin varustetuista kunnista jos katsotaan tapahtumien määrää kesäaikaan. Ilmaiskonsertit, suuret festivaalit niin hevimetallin ystäville kuin hiphopista innostuneillekin. Lukuisat kesäterassit ja joen varren laivaravintolat antavat kaikenlaiselle kesätekemiselle tilaa. Tampereelta löytyy paljon puistoja ja lastenleikkipaikkoja perheen pienimmille. Särkänniemi taas tarjoaa vähän kaikkea jokaiselle ja hurjapäisimmät voivat testata kanttiansa Suomen hurjimmissa huvipuistolaitteissa. Huvipuistoon pääsy on maksuton. Taidegallerioita löytyy Tampereelta useita. Särkänniemen yhteydessä toimivasta Sarah Hildenin taidemuseosta löytyy useampia näyttelyitä pitkin kesää.

Suurimmat festivaalit Tampereella

Jokavuotisesta festarivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Alkukesän tapahtumista yksi mielenkiintoisimpia on Tampere Guitar Festival, jotka järjestetään kesäkuun alussa. 2018 festivaalien ajankohta oli 4.-10. kesäkuuta. Festivaali on sisällöltään erittäin laaja. Alkukonsertteja voi käydä kuuntelemassa Tampereen ja ympärikuntien kirkoissa, joissa akustinen useimmiten klassinen kitara saa uuden mausteen kaikuvasta ympäristöstään. Festivaalin aikana tapahtumia ja konsertteja on myös baareissa, ravintoloissa sekä yökerhoissa. Festivaali huipentuu suureen pääkonserttiin, joissa kotimaiset sekä kansainväliset kitaramusiikin tähdet esittävät uskomattoman lahjakkaita esityksiä. Tapahtuma on erilainen ja täysin kitaramusiikkiin keskittynyt ja sen takana onkin ryhmä kitaristeja, jotka tuottavat tapahtumaa vapaaehtoisina voittoa tavoittelemattoman yhteisön turvin.

Tampereen kesäfestivaalit ovatkin usein kaupunkifestivaaleja, jotka levittäytyvät koko seudun alueelle, eivätkä keskity vain yhteen konserttialueeseen, vaikka poikkeuksiakin toki löytyy. Parhaimmillaan koko festivaali viikko syöksee peruskaupunkilaisen mukaansa kadulla kauppamatkan varrella tai töistä kotiin palatessaan. Kun Tampere juhlii, se näkyy koko katukuvassa ja siitä saa osansa myös keskustayrittäjät sekä ravintolat. Toinen tämänkaltainen festivaali on Tammerkosken Sillalla. Tammerkosken Sillalla on pitkä perinteikäs historia takana, sillä tapahtumaa on järjestetty vuosikaudet. Se on yksi vanhimpia festivaaleja Suomessa. Festivaalit ovat keskittyneet usein suomipoppiin sekä iskelmään vaikkakin vuosien varrella tapahtumassa on löytynyt jos jonkinlaista artistia ja genreä. Festivaali täyttää koko Tampereen. Musiikki raikaa keskustan alueella päiviä ja ravintoloissa ja niiden ympäristössä nähdään esiintymisteltoissa suomipopin suurimmat tähdet. Festarirannekkeiden lisäksi yksittäisiin konsertteihin myydään lippuja ja myös yritykset tuppaavat sponsoroimaan henkilöstölleen musiikkielämyksiä pääkonserttialueelle vip-pöydän muodossa. Ehdottomasti festivaalina näkyvimpiä ja perinteinen näky Tampereen katukuvassa kesäaikaan. Tammerkosken sillalla järjestää myös lukuisia ilmaiskonsertteja läpi festivaalien, jotka tunnetusti järjestetään heinäkuun alussa. Tampereelta löytyy myös rockin ystäville oma tapahtumansa, South Park-festivaali. Vuodesta 2014 lähtien juhlittu raskaan rockin festivaali on järjestetty kesäkuun alussa Etelä-puistossa. Vuoden tauolla ollut festivaali toi räjähtävää rokkia Tampereelle viimeksi muun muassa Sonata Arctican ja Michael Monroen  tähdittämänä. Hiphop, r&b ja rap-musiikki genren fanit odottavat kuin kuuta nousevaa festivaalia nimeltään Blockfest. 2018 artistikattaus ei jätä ketään kylmäksi. Pääartistinaan Travis Scott, joka on nuoresta iästään huolimatta päässyt rap-musiikin huipulle ja onkin yksi Amerikan kovimpia musiikkitähtiä. Blockfest tunnetusti tuo vuosittain ison tähden lavoillensa, muutama vuosi sitten jopa megatähti Snoop Dog räppäsi yleisölle paikallisen jääkiekkoseuran Ilveksen pelipaita päällään. Tämä festivaali on pohjoismaiden suurin hiphop festivaali ja on ollut loppuunmyyty kymmenen kertaa peräkkäin. Kyseessä on siis erittäin suuri ja suosittu tapahtuma, eikä ainoastaan Suomessa vaan pohjoismaita myöten.

Muita festivaaleja kesän aikana Tampereella ovat muun muassa juhannukseen sijoittuva ilmaiskonsertteihin keskittyvä Valtteri-festivaali, Tampere Punk-fest, SaariBlues, Tammerfest ja Tampere Puistoreggae. Ja tässäpä onkin vasta pieni kattaus kokonaisuudesta, jonka kaupunki tarjoaa. Festivaalit pitkin kesää tuovat värikkyyttä katukuvaan, turismi tuo tullessaan eri kolkista ihmisiä tutustumaan Tampereeseen ja paikalliset yrittäjät pääsevät hyvin osallistumaan kesän tuotantoihin. Tampere on siis kesäkaupunkina erinomainen musiikinystäville oli musiikki maku mikä tahansa.