Suomen parhaat luontopolut lenkkeilyä varten

Suomessa on valtavasti hienoja maisemia ja upeita luontopolkuja ja on vaikeaa valita niistä vain muutamia ja varmasti jokaisella meistä on ne omat suosikkimme. Jos harrastamme kasveja, lintuja tai perhosia monesti valintamme pyörii nimenomaa niiden ympärillä. Tietysti valintaan vaikuttaa myös onko tarkoitus lenkkeillä lasten kanssa vai omin päin. Valitsin nyt omia suosikkejani eli varmasti monta kivaa paikkaa jää mainitsematta.

Parhaat polut

Suomen käsivarressa Kilpisjärvi ja siellä Saanan polku on taas haaveissani. Kiipeämisen voi aloittaa Kilpisjärven retkeilykeskukselta ja matkaa ylös huipulle on n. 5 km eli nousuun jyrkkää rinnettä pitkin pitänee varata pari tuntia. Uudet kiviset portaat on rakennettu vanhojen puisten tilalle mutta edelleenkin on rappusia kiivettävä ennen kuin saa nauttia selkeällä säällä kauniista maisemasta yli tunturiylänköjen ja -järvien. Hyvällä ilmalla näkyvät Norjan korkeiden huippujen lumipeitteet. Ehkä pieni piknik tauko 1029 m korkeudella ja nimi vieraskirjaan sitten voi miettiä laskeutuuko samaa reittiä alas tai Saanajärven kautta parin ylimääräisen kilometrin verran. Joku haluaa vielä tehdä kävelyn Tsahkal järvelle saadakseen Saanasta komean kuvan!

Kuusamo tuo minun mieleeni Dannyn laulun ja ison karhunkierroksen, mutta kuka ei halua tehdä niin pitkää kävelyä voi valita myös Oulangan kansallispuistossa pienen karhunkierroksen (12 km). Rengasreitillä pääsee jo näkemään ison kierroksen Jyrävän 9- metrisen kuohuvan vesiputouksen ja kokeilemaan kolmea riippusiltaa. Jos sitten innostuu niin seuraavana kesänä voi varata enemmän aikaa ja kävellä Suomen suosituimman vaellusreitin eli ison karhunkierroksen (80 km). Samalla suunnalla eli n. 70 km Kuusamosta on Hossan kansallispuiston kanjonijärvi Julma-Ölkky. Jos on aikaa eikä kallioinen ja kivikkoinen maasto peloita niin voi kiertää koko järven, mutta v. 2017 rakennettiin uusi riippusilta ja sitä pitkin voi oikaista ja kiertää vaan puolet järvestä ja silloin matkaksi tulee vain 5 km. Maisemat rantakallioilta ovat hienot ja jos on aikaa niin kannattaa myös kävellä 3.5 km päähän katsomaan Värikallion kalliomaalauksia!

Parhaat polut

Kalliomaalauksia on myös etelämpänä Astuvansalmella, Saimaan rannalla, Ristiinassa, Mikkelissä. ,Kannattaa tutkia ajoreittiä ennen matkaan lähtöä eli usko perille löytymiselle oli ainakin meillä välillä kateissa, mutta kun lähtöpaikka löytyy, itse maalauksille pääsee mukavasti kävellen ja polku, vaikka onkin paikoitellen kivinen ja juurakkoinen on sen verran helppo, että pienemmätkin pärjää mukana: matkaa määränpäähän on alle 3 km. Pohjoismaiden suurimmat esihistorialliset kalliomaalaukset, joista tarkkasilmäinen erottaa ihmishahmojen lisäksi hirviä ja veneitä on maalattu, Ristiinan yöveden rannalta, korkealle kohoavaan kallioseinämään. Maisemat ovat jo päiväretken arvoiset mutta, jos vielä onnea on niin siellä saattaa bongata saukko perheen tai jopa saimaan norpan.

Kouvolan pohjoispuolella on Repoveden kansallispuisto ei ole koolla pilattu, mutta sieltä löytyy synkkiä kuusimetsiä ja erämaan tunnelmaa sekä kirkasvetisïä järviä ja karuja kallioita. Selkeästi merkityistä reiteistä löytyy sopivia retkikohteita pienemmille ja isommille. Ketunlenkin 5 km pituisen reitin kohokohta lienee Lapinlahden riippusilta ja käsivoimin toimiva lossi. Kaakkurin kierros, 26 km, vaatii jo pikkaisen enemmän aikaa ja kuntoa. Repovesi on paitsi lenkkeilijöiden suosiossa myös oiva melontakohde.

Viimeiseksi kohteeksi valitsin Nuuksion Kansallispuiston pääkaupunkiseudulta. Siellä suosituin reitti on varmasti Haukankierros, jonka 4km reitillä saattaa viikonloppuna olla jopa ruuhkaa ainakin evästauolla Mustalammen rantakivillä turvelauttoja ihmetellessä. Mutta Nuuksion järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot tulevat tutuksi myös monilla muilla rauhallisemmmilla kävelyreiteillä. Punarinnan kierros sopii pienimmille eli rengasreitillä on pituutta vain 2 km. Haukankierros ja korpinkierros on pikkaisen vaativampia ja pidempiä ja vaihtoehtoja on paljon lisää, osa rengasreitteinä osa paikasta toiseen. Koko Nuuksion halki kulkeva reitti on n. 14 km pituudeltaan. Pääkaupunkiseudun vihreään keitaaseen on hyvät kulkuyhteydet ja reitit on hyvin merkittyjä. Vanhoissa metsissä on monenlaista puustoa ja kasvillisuutta ja siellä voi kaakkurin ja punarinnan lisäksi nähdä liito-oravia, saukkoja ja ilveksiä. Tässä teille täksi kesäksi muutamia kivoja vaihtoehtoja kun minä jo kiertelen toisella puolella Suomea tutustuen upeisiin luontopolkuihin eli niitä meillä Suomessa riittää!