Ruotsalainen klassikko (En svensk klassiker)

Ruotsalainen klassikko on urheilusuoritus, joka vetää puoleensa yhä enemmän osallistujia. Aloittamisvuodesta 1971 tähän päivään saakka siitä on suoriutunut yli 32000 osallistujaa, joista yli 6000 on naisia. Suoritukseen sisältyy neljä lajia, jotka ovat murtomaahiihto 90km, pyöräily 300km, uinti 3km sekä juoksu 30km. Lajeille on annettu suoritusaikaa 12 kuukautta. Ruotsalainen klassikko-tapahtuman tarkoitus on pitää ihmiset aktiivisina vuoden ympäri. Lajeihin voi osallistua hankkimalla itselleen jäsenyyden järjestettävältä taholta. Kovan fyysisen rasitteen ja itsekurin takia, monesta saattaa tuntua, että “En svensk klassiker” saattaa olla jotain saavuttamatonta. Tämän varalle on keksitty alalajeja, joissa suoritusmatka on lyhyempi ja esimerkiksi naisille on olemassa oma sarja. Tavallisen sarjan ja naisten sarjan rinnalla voi myös osallistua ns. puolikkaaseen ruotsalaiseen klassikkoon tai lyhytmatkaan, jolloin jokaisessa lajissa tavoitteena on suorittaa samat lajit, mutta lyhyemmällä matkalla. Jokaiseen ryhmään ilmoittautuminen on maksullista ja hinnat ovat halvimmillaan 3495 kruunua ja kalleimmillaan 5195 kruunua. Ainoa ehto osallistumiselle on täysi-ikäisyys. Kun on suoriutunut lajeista, voi nettiakupasta ostaa itselleen muistoksi diplomin tai mitalin, jossa on oma uniikki osallistujanumero.

Motivaatiota ja liikuntaa

Maksaa urheilusuorituksesta, jonka voi tehdä muutenkin vapaa-ajalla voi olla turhaa. Hinnat ovat korkeat, paikalle on ilmaannuttava ja täytyy noudattaa harjoitusohjelmaa, jossa saataa epäonnistua ja vieläpä muiden nähden. Nämä voivat olla syitä, miksi moni ei lähde osallistumaan ollenkaan. Osittain tämä on totta, lajit ovat vaativia ja niille täytyy löytyä kalenterista aikaa. Näin on ainakin ajatuksen tasolla. Käytännössä osallistuja maksaa tapahtuman järjestämisestä eri paikkakunnilla eri vuodenaikoihin. Suorituksia voi tehdä useassa paikassa, jotka ovat lähellä tai jotka sopivat omien menojen keskelle. Lisäksi paikalla on iso ryhmä muitakin osallistujia, joiden kanssa voi kilpailla tai vaan mennä maaliin sen enempää stressaamatta. Ja täytyy muistaa, että tapahtuman voi aloittaa minä vuodenaikana tahansa lajista, joka sopii parhaiten itse kullekin.

fyysinen kunto

Kuten tapahtumajärjestäjä tiedotteessaan ilmoittaa, tavoitteena on saada fyysisen kunnon lisäksi paljon iloa ja neuvoja kanssaosallistujilta sekä järjestäjiltä. Ja vaikka tapahtuman tarkoitus on pitää ihmiset aktiivisina vuoden ympäri, niin se ei ole ainoa syy, miksi tähän kannattaa osallistua. Myös yhteisöllisyys sekä henkisen hyvinvoinnin nostattaminen ovat tekijöitä, joita tapahtumalla on tarkoitus ylläpitää ja kehittää. Suoritukseen valmistuminen tehdään itsekseen harjoittelemalla ja järjestäjä tiedotteissaan ja nettisivuilla antaa siihen vinkkejä. Haastatellaan muita osallistujia, jaetaan hyvät harjoitusohjelmat, ruokareseptit ja paljon muuta, mikä estää mielenkiinnon loppumisen kesken kaiken. On ollut myös esillä isojen ryhmien osallistumiset kuten esimerkiksi työporukat tai kaveriporukat. Tämä edesauttaa osallistumista ja harjoittelua koska ryhmässä on suurempi mahdollisuus saavuttaa omat tavoitteensa eikä jätä niin helposti kaikkea puolitiehen.

Osallistuminen

Järjestäjän nettisvuilta löytyy yli tuhannen osallistujan tarinat ja kertomukset. Palaute on ollut positiivista ja täynnä kokemusta sekä tavoitteita tulevaisuuden varalle. Ei ole mikään ihme, että tapahtumaan osallistuu vuosittain yhä useampi. Vuosien mittaan osallistujien määrä on noussut yli 180000 osallistujaan, joista edellämainitut 32000 ovat päässeet maaliin kaikkien suoritusten osalta. Joukosta löytyy myös useita, jotka ovat suoriutuneet lajeista enemmän kuin kerran. Osallistujien keskuudessa löytyy myös muista maista tulevia, mutta määrä on melko pieni koska lajit järjestetään Ruotsissa. On myös kunniamerkintöjä saaneita, jotka ovat tavalla tai toisella tehneet ennätyksen. Esimerkiksi tällä hetkellä kaikkien lajien nopein yhteenlaskettu aika on 17 tuntia 59 minuuttia. Tavalla tai toisella Ruotsalainen klassikko on onnistunut luomaan vahvan perustan ympärivuotiselle urheilulle ja se on saanut hyvän vastaanoton Kansan keskuudessa.