Pispalan Portaat

Pispalan portaat ovat Tamperelaisille lähes legendaarinen juoksu ja kuntoilupaikka. Kyseessä siis ovat Tampereella Pispalassa sijaitsevat keskellä asuinaluetta olevat puiset portaat. Portaita kyseisellä paikalla on 310 ja omaa kuntoilua ja lenkkiä voi tätä ennen tai niiden jälkeen jatkaa kauniissa Pispalan maisemassa ulkoilumaastoineen.

Pispala on Suomen korkeimman sorapohjaisen harjun rinteessä sijaitseva asuinalue Tampereella keskustan liepeillä. Alueen tunnetuin nähtävyys on 1906 perustettu sauna, jonka nimi on Rajaportin sauna. Suomen vanhimman saunan lisäksi alue on tunnettu runoilijoiden ja taiteilijoiden kaupunginosana. Nykypäivänä Pispala tarjoaa turismille erilaisia kävelyretkiä läpi historiallisten kohtien ja upeiden talojen. Alueella on useita pienempiä puutaloalueita, joista vanhimmat talot ovat saneerattu ja vieläkin asuinkäytössä. Turistille alue on kaunis nähtävyys ja harjun päältä voi nähdä molemmat Tampereen suurista järvistä. Pyhäjärven ja Näsijärven. Pispalan harjun korkeimmalla kukkulalla on Pyynikin Näkötorni, jonka näköalatasanteelta on Tampereen kauneimmat näkymät ja ala-kerran joka päivä auki olevasta kahvilasta saa tuoretta maittavaa kahvia sekä aivan maailman parhaita munkkeja. Näkötornin munkit ovat maankuulut ja vaihtoehtoina on myös laktoositon ja gluteeniton versio. Näkötornin takaa aukeaa ulkoilumaastot ja lukuisia pienempiä portaita sisältäviä lenkkipolkuja ja kävelypolkuja kauniissa maisemassa. Alue siis kokonaisuudessaan on liikunnallisen ihmisen paras keskustan lähimaastossa oleva ulkoilupaikka.

Missä Pispalan portaat sijaitsevat?

Nämä legendaariset portaat ovat lähes jokaisen Tamperelaisen tiedossa ja paikalle on helppo kävellä tai tulla vaikkapa autolla Rajaportin Saunalle ja siitä nousta harjun päälle. Itse portaat sijaitsevat Hirvikadun ja Vallinkadun risteyksessä. Autolla paikalle tultaessa voit parkkeerata pienelle parkkialueelle suoraan Rajaportin Saunan taakse ja nousta edessä kohoavat uudemmat portaat ylös harjulle, jonka toisella puolella ovat ne varsinaiset portaat. Eli alkuverryttelyksi sopii ripeä kävelytahtinen portaiden nousu ja sen jälkeen Pispalan portaiden alastulo ennen varsinaista juoksua. Jääthän ihailemaan kaunista näköalaa portailta hetkeksi, sillä portaiden yläpäästä näkyy koko historiallinen Pispala. Pispalan portailla on myös oma Facebook sivunsa ja siitä tykkää ja sitä seuraa lähes neljä tuhatta ihmistä. Sivuille päivitetään uutisia ja erilaisten seurojen ja joukkueiden yhteistreenejä, kuvia omista porraskokemuksista ja aika ennätyksiäkin portaiden juoksulle. Monet jääkiekkoseurat ja jalkapallo joukkueet käyttävät hyvinkin tiuhaan tahtiin portaita joka viikkoiseen treeniinsä, sillä portaiden juoksu vaatii kovaa kuntoa ja kestävyyttä jota ei ehkä perinteinen hölkkäilijä pystykään nousemaan muutaman minuutin ajalla ylös vaan tarvitsee reilusti yli 5 minuuttia yrittääkseen.

Treeni-vinkkejä

Pispalan portaat kannattaa lähteä kipuamaan ensikertaa ylös ihan vain kävelyvauhtia. Askelmia kannattaa harkita, ettei askeltaminen jää pelkän pohkeen varaan, jolloin seuraavan päivän liikkuminen voi olla hankalaa. Kokeile askeltaa niin syvälle portaalle, että saat liikkeen tuntumaan takareidessä ja pakarassa, tällöin saat treenin osumaan ja uppoamaan kokonaan jalan lihaksistolle. Juokseminen on hauska ajoittaa. Varsinkin silloin kun tarkoitus on parantaa kuntoa, on hyvä mitata ensi aika, kauanko sinulla menee päästä portaat ylös. Oli se sitten taukojen kanssa, juosten tai kävelyvauhtia. Sen jälkeen kun olet käynyt esimerkiksi kymmenen kerran ajan portaissa harjoittelemassa, voit laskea aikasi uudelleen ja huomata eron ensimmäiseen yritykseesi. Portaissa kunto kasvaa hyvin, sillä porrasjuoksu on yksi tehokkaimmista juoksuista mitä voit tehdä ja takuu varma hiki otsalla sekä pulssi taivaissa. Kun oma normaalimittainen ylös nousu ei enää riitä kuntoiluun voit lähteä haastamaan itseäsi ja lisätä nilkka-painot tai painoliivin, jolloin saat vielä extra tehoa portaiden ylösnousuun. Rankan urheilusuorituksen jälkeen on mukava rentouttaa lihaksia Rajaportin saunan lämmössä ja palata ensi kerralla yhä enemmän päättäväisenä takaisin portaisiin.