Juoksemisen ja hölkkäämisen terveyshyödyt

Juokseminen ja hölkkääminen ovat suosittuja fyysisen liikunnan muoto. Noin viides suomalainen yrittää juosta (tai lenkkeillä) jossakin vaiheessa elämässään. Juoksu on houkutteleva harjoitus, koska se ei maksa paljon ja voit harrastaa sitä missä ja milloin tahansa. Jotkut juoksijat haluavat osallistua hauskanpidon lisäksi, kilpailuihin ja maratoneihin.

Säännöllinen juoksu tai hölkkääminen tarjoaa monia terveyshyötyjä. Juoksu voi auttaa sinua rakentamaan vahvat luut, koska se on painoa kantava harjoitus, vahvistamaan lihaksia, parantamaan kuntoa, polttamaan runsaasti kaloreita ja säilyttämään terveellisen painon.

Ero juoksun ja hölkkäämisen välillä on intensiteetti. Juoksu on nopeampaa, kuluttaa enemmän kaloreita ja vaatii enemmän sydämeltä, keuhkoilta ja lihaksilta kuin hölkkääminen. Juoksu vaatii korkeampaa yleistä kuntoa kuin hölkkääminen. Sekä juokseminen että hölkkääminen ovat aerobisen liikunnan muotoja. Aerobinen tarkoittaa happea – termi “aerobinen liikunta” tarkoittaa fyysistä toimintaa, joka tuottaa energiaa yhdistämällä happea veren glukoosiin tai kehon rasvaan.

Tavoitteiden asettaminen juoksuun ja hölkkäämiseen

Ajattele, mitä haluat saavuttaa juoksemalla tai hölkkäämisellä. Jos olet aloittelija, sinun pitäisi aloittaa reippaalla kävelyllä ja edetä asteittain etenemistä hölkkäämiseen asti. Tämän pitäisi kestää muutama kuukausi, ennen kuin olet saavuttanut peruskunnon ja voit aloittaa juoksemisen. Jos olet jo hyvässä kunnossa, sekoita juoksu muihin liikuntamuotoihin (kuten uintiin tai joukkueurheiluun) maksimoidaksesi yleisen kuntosi. Jos haluat pudottaa painoa, lisää ruokavalioosi runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, täysjyvävilja ja vähärasvaiset tuotteita. Vähennä ruokavaliostasi ravintorasvoja, virvoitusjuomia ja sokeria.

ylipaino on vaara, kun olet yli 40-vuotias

Tarkista lääkäriltäsi terveytesi tila ennen aloittamista. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet yli 40 vuotta, olet ylipainoinen, sinulla on krooninen sairaus tai et ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan. Harjoitusta edeltävää seulontaa käytetään tunnistamaan ihmisiä, joilla on sairaus, joka saattaa asettaa heille suuremman riskin sairastua terveyteen fyysisen liikunnan aikana. Se on suodatin tai ”turvaverkko”, joka auttaa päättämään, onko liikunnan mahdolliset edut suuremmat kuin riskit.

Miten lähteä liikkeelle

Aloita reippaalla kävelyllä. Tavoitteena alkuun voi olla 30 minuuttia. Anna aikaa itsellesi vähintään kuusi viikkoa rakentaa kuntoasi ja uutta rutiiniasi säännöllisesti. Tavoitteena on lisätä jokaisen harjoituskerran lenkkeilyaikaa ja vaihtaa hiljalleen hölkkäämiseen ja lopulta juoksemiseen. Varmista, että lämmittelet ja venyttelet huolellisesti ennen kuin lähdet ulos. Jäähdyttele kehoasi kevyesti, kun palaat. Varmista, että sinulla on runsaasti nesteitä kantamalla vesipullo mukanasi. Yritä juoda runsaasti vettä ennen harjoitusta, sen aikana ja sen jälkeen.

Anna vähintään kaksi täydellistä lepopäivää viikossa, jotta vältyt yliharjoittamiselta, mikä voi lisätä puolestaan loukkaantumisriskiä.

Suunnittele reittisi etukäteen. Jos mahdollista, valitse tasainen, nurmikkoinen alue kovien tai löysien (kuten hiekkaisten) pintojen sijasta loukkaantumisvaaran vähentämiseksi.

Vältä kulkemista tiellä. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla on jo olemassa oleva tila, kuten astma. Ajoneuvon pakokaasut voivat lisätä riskiä erilaisten sydän- ja verisuoni- ja hengitysvaikeuksien tai sairauksien riskistä. Vältä ruuhkaliikenteen jaksoja, jotta voit vähentää moottoriajoneuvojen aiheuttaman ilman saastumisen riskiä. Jos mahdollista, aikatauluta harjoituskertasi joko aikaisin aamuun tai iltaan.

Suosi harjoitusvaatteissasi löysää puuvillaa. Mikä tärkeintä, panosta kenkiin. Osta sinulle sopivat kengät. Juoksukenkiä valittaessa on otettava huomioon monia seikkoja. Älä käytä vanhoja juoksukenkiäsi, vaan osta mielellään uudet.. Huonosti valitut kengät ovat yleinen vammojen syy. Juoksukenkien tulisi taipua helposti, saada tuntemaan olonsi mukavaksi ja varmista, että kantapään kiila on tehty iskuja vaimentavasta materiaalista. Puristus ei saisi olla liian tiukka, mutta kuitenkin napakka. Juostessa jalat lyövät maahan joka askeleella. Kun ostat kenkiä, käytä niitä sukkia, joita aiot käyttää ja muista pyytää apua juoksukenkien valitsemisessa.