Harrasta kaverin kanssa, perusta oma kuntopiiri!

Kuntopiiri ei kuulosta varmasti mitenkään houkuttelevalta urheilulta tai läheskään yhtä houkuttelevalta yhteiseltä tekemiseltä ystävän kanssa kuin esimerkiksi piknikki puistossa tai yhdessä elokuviin meno, mutta kerran kokeiltuasi saatat yllättyä positiivisesti! Urheilu on aina hauskempaa yhdessä hyvässä seurassa. Tsemppikaveri voi auttaa isommassakin haasteessa ja onnistumisen iloa on kiva jakaa. Yhteiset haasteet ja tavoitteet on helpompi saada toteutettua kun vieressä kannustaa hyvä ystävä. Ja toki yhteiset viini-illat ja illanvietot voi viedä välillä voiton, mutta ystävyyskin voi kasvaa ja lähentyä kun yhteisessä olemisessa ei ole aina kyse vain juhlinnasta. Kokeile ja innosta itsesi ja ystäväsi kokeilemaan urheilua yhdessä, voitte molemmat saada aivan uusia kokemuksia!

Miten tehdä kuntopiiri suunnitelma

Kuntopiiri tarkoittaa lyhyesti sanottua liikunnallista pääsääntöisesti oman kehon painolla tapahtuvaa liikuntaa, muun muassa punnerrukset, jumppa pallo liikkeet, vatsalihasliikkeet omalla painolla, erilaiset lankutukset ja vaikkapa käsilläseisonta voi olla liikunnallisia muotoja, joita ottaa kuntopiiriin mukaan. Ensimmäistä kertaa varten, voitte tavata ystävän kanssa ja miettiä yhdessä sopivan suunnitelman molempien kunnon mukaisesti ja yrittäkää myös samalla miettiä selkeä suunnitelma, miten kerta kerran jälkeen tulokset voivat kasvaa ja parantua. Hyvä on aloittaa esimerkiksi lisäämällä 5-10 erilaista liikettä tai sarjaa kokonaisuudeksi, tehdä suunnitelma siitä, kuinka monta kertaa liike suoritetaan ja vaikkapa aluksi vuorotellen tsempata toisiansa ja auttaa laskemaan liikkeet yhteen. Kuntopiirissä voidaan esimerkiksi käyttää esimerkkinä seuraavaa kaavaa: 10 kertaa perinteinen vatsalihasliike jalat koukussa keskivartalon ylösnostot, 10 kertaa punnerrukset (naisten tai miesten tyylillä) ja tauko. Sillä välin toinen osapuoli tai jos ystäviä on enemmän tekemässä samaa kuntopiiriä kerralla, toinen ryhmä tekee saman sarjan ja sillä välin voi levätä hiukan. Sen jälkeen piiriä voi jatkaa vaikkapa jalan kyykyillä, eli toinen jalka edessä ja toinen takana noin lantion leveydellä toisistansa tehdään suoria kyykkyjä vatsalihaksia puristaen ja vaihdetaan jalkaa tehden taas kymmenen liikettä toisin päin. Saman toistaa toinen osapuoli tai toinen porukka ja taas sama, että pääset tasaamaan sykettä ja lepäämän välissä samalla kannustaen ja tsempaten kaveria jaksamaan loppuun asti. Sen jälkeen voitte jatkaa tekemällä lankutukseksi kutsuttua yleisliikettä. Lankkuttaminen on erittäin monipuolinen ja tehokas koko kehon liike, jossa käsien ja jalkojen varassa kannatellaan suorassa linjassa koko kehoa ylhäällä. Tätä voi laskea ajastimen tai puhelimen ajastimen avulla ja aloittaa vaikkapa 30 sekunnin tai minuutin lankutuksesta. Kaverin tuki ja tsemppi voi olla isossakin roolissa, jotta harjoituksen loppu sekunneilla jaksaa vielä puristaa itsestään kaiken irti. Ja sama taasen toisin päin, kannustaen, aikaa laskien autetaan myös kaveri pääsemään tavoitteeseensa.

Yhteinen tsemppi ja tekemisen meininki

Jos molemmat eivät ole tasaisesti samanlaisella tavoitteella tekemässä kuntopiiriä se ei haittaa, sillä tavoitteet voivat erota toisistansa. Harjoitukset kannattaakin laskea oman kuntonsa mukaiseksi eikä kaverin tavoitteiden mukaan. Harjoitteiden lopuksi rauhallisen yhteisen musiikkilistan avulla on kuntopiiri mukava lopettaa yhteiseen venyttelytuokioon. Voitte sopia aina harjoittelun jälkeisen venyttelyn olevan sellainen, että jokainen vuorotellen voi suunnitella ja vetää omanlaisen venyttelyjumppansa kuntopiirin lopuksi ja näin saatte monipuolistettua tasaisesti harjoittelun jälkeistä loppuvenyttelyä. Saman voi myös tehdä ennen varsinaisia lihaskuntoliikkeitä edeltävää verryttelyä ja lihasten lämmittelyä varten. Toki pohjakokemuksen puuttuessa molemmilta tai koko ryhmältä, on hyvä ottaa oppia esimerkiksi ohjatuista tunneista tai vaikkapa YouTube venyttelyvideoista.