Eukonkantokisoihin valmistautuminen alkaa keväällä

 

On aika herätä talviunilta, kun aurinko alkaa hiljalleen pilkehtimään pilvien ja talven usvan takaa maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa. Pitkä ja pimeä talvi on takana ja Suomen joka kolkassa alkaa hyörinä kohti kesää. Parasta keväässä on se, että kaikkialla on taas elämää. Niin luonto kuin ihmisetkin virkistyvät. Vaikka kuinka rakastamme kaunista talveamme, on usein vaikea löytää henkilöä, joka pitäisi siitä enemmän kuin raikkaasta ja pirteästä keväästämme, täyden kympin kesästä juhannusjuhlineen tai värien juhlan ja tuoksujen tähdittämästä syksystä. Talvi on turhan pitkä, ehkäpä sen vuoksi sen kannattajamäärä pysyykin niin pienenä. Keväällä alkaa myös kaikenlaisten kesäsuunnitelmien teko sekä kesätapahtumien varaaminen. Itse tapahtuma-alalla tämä myös tarkoittaa, että on aika vakuuttaa nuo talvipöpperössä tallustavat suomalaiset tulemaan juuri heidän tapahtumaansa. Yksi varsin erikoinen ja useasti ulkomaalaisia huvittava tapahtuma Suomen kesässä on Eukonkantokisat. Tämä tapahtuma on ehkä kaikista pienten kylien kesätapahtumista eniten kansainvälinen ja osallistujia ympäri maailmaa nähdään silloin kilpatantereella kuin katsomossakin. Joka vuotinen tapahtuma muuttaa pienen kylän suureksi nähtävyydeksi ja koko kylä täyttyy turisteista. Kisa on uniikki ja erilainen, jollaista ei muualta maailmasta löydä. Tämä onkin hyvä hetki houkutella ulkomaalainen ystävä tutustumaan Suomeen ja nauttimaan tapahtumasta ja kauniista kesästämme.

Eukonkantokisoihin valmistautuminen alkaa keväällä

Mikä on Eukonkantokisa-tapahtuma?

Eukonkannon maailmanmestaruuskisat kisataan joka vuosi kesällä heinäkuussa Sonkajärvellä. Kisan säännöt ovat suhteellisen simppelit. Kannettava eukko voi olla oma tai lainattu, kuitenkin yli 17-vuotias ja yli 49 kiloa painava. Jos painoa ei ole tarpeeksi, lisätään eukolle selkään painoreppu, jotta vähimmäismäärä täyttyy. Kisalle on oma sääntö valiokunta EKSVK (International wife carrying competition rulescommittee, IWCCR). Kisassa eukkoa kannetaan kilpailijan valitsemalla tavalla ympäri osittain hiekka- ja sorapintaisen esteradan, jonka pituus on tarkalleen 253,5metriä. Voittaja pari voittaa maailman mestaruuden sekä kantajan painon verran ”eukonkantojuomaa”. Myös hauskin kilpailupari ja muun muassa paras asu ja voimakkain kantaja palkitaan patsain sekä tuotepalkinnoin. Sakkoa ei tule, vaikka eukon pudottaisi, kunhan eukko nostetaan välittömästi takaisin syliin tai selkään. Kannossa ei saa käyttää minkäänlaisia apuvälineitä ja kengät tarkistetaan kilpailijoilta ennen kisan alkamista.

Kisa kerää Sonkajärven kylien asukkaat yhteen sekä tuo paikanpäälle paljon väkeä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Majoitusvaihtoehtoja kisojen ajaksi löytyy useita Ylä-Savon alueelta. Lomakyliä ja leirintäalueita on alueella useita ja lomamökkejäkin voi alueelta kysellä. Noin kilometrin säteellä Eukonkanto-areenasta löytyy myös maksullisia asuntoauto- ja vaunupaikkoja. Osalla alueista on suihku ja saniteettitilat. Useat ravintoloitsijat sekä tapahtuman järjestäjät tarjoavat ruokailu sekä anniskelumahdollisuuden alueella. Tapahtuman yhteydessä pidetään myös markkinat, joihin on mahdollista hakea tori- ja ruokamyyjäksi. Tapahtuma järjestetään 6-7. heinäkuuta 2018 ja osallistumiseen täytetään lomake joko virallisten internetsivujen kautta tai postitse. Itse osallistumismaksu maksetaan vasta paikanpäällä. Kisa alueena toimii Sonkajärvi, joka tunnetaan pienenä Pohjois-Savolaisena kuntana. Kisan tulokset julkaistaan kisan virallisilla sivuilla sekä useassa eri uutismediassa.

Sonkajärvi

Sonkajärvi on hieman yli 4 000 asukkaan kunta Pohjois-Savossa noin viiden ja puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Helsingistä. Tampereelta Sonkajärvelle matkaa jää hieman alle 400 kilometriä. Naapurikuntia ovat muun muassa Iisalmi ja Kajaani. Nähtävyyksinä toimii Sonkajärven kivikirkko, kansainvälinen pullomuseo ja Talaskankaan luonnonsuojelualue. Sonkajärven lukiolaiset ovat julkistaneet videon Sonkajärven virallisilla sivuilla, siitä mikä tekee Sonkajärvellä asumisesta hyvää. Video kertoo asumisen Sonkajärvellä olevan rauhaisaa ja turvallista. Erityisesti luonto ympärillä saa paljon kehuja paikallisilta lukiolaisilta. Sonkajärven keskustasta löytyy kirjaston, jäähallin, liikuntahallin ja kunnantalon lisäksi myös pankki, kauppoja, kukkakauppa ja hautaustoimisto.

Sonkajärvi